Ars Liberan toiminnanjohtaja tuo uutta otetta Kuopion taidemaailmaan
Toni Ledentsan, 39, suunnitelmissa on nostaa Kuopio kaupungiksi, mihin tullaan katsomaan jännittävää, kokeellista ja myös kansainvälistä nykytaidetta.
Ledentsa aloitti työnsä Kuopion kuvataiteilijat ry Ars Liberan ensimmäisenä toiminnanjohtajana toukokuussa. Mies on innoissaan siitä, että yhdistys pyörittää kaupungin ainoaa taidegalleriaa. Galleria Ars Libera avasi ovensa Maaherrankadulla pari viikkoa sitten.
Kokenut tekijä
Ledentsa on koulutettu ja kokenut kuraattori sekä kulttuurituottaja. Hän on toiminut vuosia erilaisissa taiteellisissa organisaatioissa ja projekteissa.
Kuopioon Ledentsa muutti Madridista. Hän työskenteli siellä kaksi vuotta muun muassa kansainvälisen Hug Culture -taiteilijaresidenssin projektikoordinaattorina. Residenssi on tuttu paikka myös monille suomalaistaiteilijoille.
Ars Libera olisi tuskin saanut alan kansainvälistä moniosaajaa ilman koronavirusta.
”Työtilanne muuttui Madridissa epävarmaksi, kun kaikki paikat menivät koronan takia kiinni. Suomen työmarkkinat alkoivat taas kiinnostaa. Työsopimukseni on voimassa toistaiseksi. Se on tällä alalla luksusta, tosin minun pitää itse huolehtia, että saamme jatkossakin palkkaani rahoitusta”, kertoo Ledentsa.
Hän aloitti uuden työnsä jo Madridissa. Kun gallerian avajaisnäyttely peruuntui, hän ryhtyi hankkimaan toista näyttelyä sen tilalle.
”Minun piti löytää nopeasti galleriaan jotain, mikä toimii ikkunanäyttelynä.”
Hän muisti taiteilijatuttavansa, Emma Rönnholmin ja Salla Vapaavuoren, joiden töitä oli aina ihaillut, ja jotka olivat käsitelleet ikkunoita aiemminkin. Rönnholmin ja Vapaavuoren monikerroksiset, ulkoa katsottavat valokuvateokset Uneksija-näyttelyssä ovat nähtävillä 5. heinäkuuta asti.
Takaisin juurille
Uusi työ toi Ledentsan takaisin Savoon. Hän on syntynyt Kuopiossa ja asunut nuoruutensa Siilinjärvellä.
”Tuntuu mukavalta olla taas Kuopiossa, tosin pitäisi löytää lisää kavereita. Lähes kaikki vanhat kaverit ovat muuttaneet muualle kuten minäkin aikoinani tein. Kokeilen nyt tällaista vastavirtameininkiä.”
Hallinnollisten töiden lisäksi verkostojen rakentaminen on toiminnanjohtajan tärkeimpiä tehtäviä. Sen Ledentsa osaa. Hän istuu jo VB-valokuvakeskuksen hallituksessa, neuvottelee taiteilijaresidenssitoiminnasta tulevaan Kanttilaan sekä yhteistyöstä Anti-festivaalin kanssa. Lisäksi hän virittelee elokuvayhteistyötä entisen lukiokaverinsa, elokuvaohjaaja Sasu Kermanin kanssa, jonka kanssa teki nuoruudessaan elokuvia.
Ilmaiset tilat ja näyttelypalkkio
Ars Libera lanseerasi äskettäin avoimen haun 39 neliön galleriatilaansa. Hakemuksia tuli syyskaudelle ja tulevalle keväällä 155, mistä kolmisenkymmentä ulkomailta.
Taiteilijat saavat epäkaupallisen gallerian näyttelytilat käyttöönsä ilmaiseksi. Tavoitteena on, että yhdistys voisi myös maksaa taiteilijoille pientä näyttelypalkkiota ja auttaa muissa kuluissa.
”Konsepti mahdollistaa myös isohkojen nimien kokeellisen ja kansainvälisen nykytaiteen esittämisen Kuopiossa. Tällainen potentiaali inspiroi minua. Galleriassa nähdään tulevaisuudessa myös poikkitaiteellista toimintaa, tanssia ja performansseja.”
Ledentsa tuntee hyvin myös nykytanssin maailmaa, sillä hän työskennellyt Alpo Aaltokoski Companyn toiminnanjohtajana.
Osa gallerian näyttelyajoista on jyvitetty Ars Liberan jäsentaiteilijoille, mutta pääpaino on ulkopuolisilla tekijöillä. Hän pitää galleriaa tärkeänä myös siksi, että paikalliset taiteilijat näkevät, mitä muualla tehdään. Hän näyttäisi erityisen mielellään nykytaidetta Euroopan ja Pohjois-Amerikan ulkopuolelta – alueilta, joiden taiteilijoita nähdään Euroopassa edelleen varsin harvoin.
Vuonna 1958 ammattitaiteilijoiden etujärjestöksi perustetussa Ars Liberassa on 75 jäsentä. Yhdistyksen tehtävä on edistää ja tehostaa näyttelytoimintaa ja vahvistaa kuvataiteilijoiden asemaa Pohjois-Savossa. Yhdistyksen periaatteiden mukaan Ledentsa aikoo aukaista kansainvälisiä näyttelykanavia Pohjois-Savosta maailmalle ja lujittaa suhteita myös Kuopion ulkopuolisiin taiteilijoihin.
”Kuopio on profiloitunut kulttuurikaupungiksi. Ars Libera voi tehdä siitä vielä enemmän sellaisen.”
Kuvateksti: Toni Ledentsa aloitti työnsä Ars Liberan kaikkien aikojen ensimmäisenä toiminnanjohtajana toukokuussa. Hän suunnittelee podcast-lähetysten tekoa Galleria Ars Liberan tulevista näyttelyistä. Näin näyttelyt tavoittaisivat myös ne, jotka eivät pääse katsomaan niitä Kuopioon.
Teksti: Vuokko Viljakka
Kuva: Timo Hartikainen