Minimin uusi johtajapari selätti koronakevään haasteet

Tanssiteatteri Minimin tulevaisuus on nyt näiden miesten, Iiro Näkin (vas.) ja Mikko Makkosen käsissä. Kuva: Timo Hartikainen

Kuopioon viritellään Suomessa uutta mentorointiohjelmaa nuorille tanssijoille ja koreografeille.

Tanssiteatteri Minimin uuden johtajakaksikon, Mikko Makkosen, 31, ja Iiro Näkin, 29, töiden aloittamiseen huhtikuun alussa Kuopiossa liittyi poikkeuksellista dramatiikkaa.

Vaikka Iiro Näkki (vas.) ja Mikko Makkonen johtavat nyt päätyönään Tanssiteatteri Minimiä, eivät he aio jättää kokonaan omaa tanssimistaan. Tämä liike näyttää helpolta, mutta onnistuisiko sinulta? Kuva: Timo Hartikainen

Koronavirusepidemia oli sulkenut Uudenmaan rajat. Heidän oli kuitenkin päästävä töihin. Näkki ja Makkonen marssivat suljetulle rajalle tuoreet työsopimukset kuorissaan, ja pääsivät läpi.

Alku uudessa työssä ei ollut helppo. Korona oli perunut kaikki tanssiteatterin kevään ja kesän esitykset.

”Hyppäsimme suoraan syvään päähän. Huoli ja paineet olivat valtavat. Minimi menettää koronan takia heittämällä kymmeniä tuhansia euroja tänä vuonna. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa kohti parempaa. Meillä ei ole vielä edes kokemusta, kun asiat menevät hyvin”, he naurahtavat.

Aikataulut menivät uusiksi

Kaksikko on paiskinut koko kevään töitä, muokannut esitysaikatauluja uusiksi ja aloittanut uusien produktioiden suunnittelun. Myös koronarajoitusten tarkka seuraaminen kuuluu työhön. Ammattitanssiteatterin taiteellinen ja tuotannollinen johtaminen on haastava paikka ilman koronaakin.

”Kumpikaan meistä olisi tuskin hakenut tätä pestiä yksin. Tunnemme toisemme ja toistemme työtavat. Olemme myös tanssineet toistemme koreografioissa. Yhteistyö ja vastuunjakaminen on meille helppoa ja erilaisuus rikkaus. Olemme olleet ystäviä jo ennen kuin meistä tuli kollegoja.”

Näkki ja Makkonen ovat vierailleet Minimissä useita kertoja tanssijoina ja koreografeina, joten talo oli heille ennestään tuttu.

”Minimissä on raikas, eteenpäin katsova ja ennakkoluuloton meininki. Tahdomme vaalia tätä perinnettä. Minimi oli muuten ensimmäinen paikka, mikä tilasi minut aikoinaan keikalle”, Näkki kertoo.

Katutanssia ja sirkusta

Tanssitaiteen maisterit Näkki ja Makkonen tulivat Kuopioon Helsingistä. He aikovat asettua ainakin osittain Kuopioon. Makkoselle uusi työ tarkoitti myös paluuta Savoon, sillä hän on kotoisin Varkaudesta. Siellä hän aloitti jo pikkupoikana tanssijan uransa breakdance-tanssijana.

Makkonen on koulutukseltaan tanssija ja tanssinopettaja, mutta tekee työtä myös koreografina. Hän on esiintynyt lukuisten kotimaisten koreografien teoksissa, tehnyt useita koreografioita ja vieraillut muun muassa Suomen Kansallisbaletissa sekä eri tanssiteattereissa ja -ryhmissä.

Näkki on puolestaan koreografi, tanssija ja akrobaatti. Hänet tunnetaan monipuolisesta työstään tanssin ja sirkuksen kentillä koreografina, esiintyjänä, opettajana ja tuottajanakin.

Varmaa on, että Minimin tiloissa, Kuopion kaupunginteatterin Maria-näyttämöllä nähdään jatkossa nykytanssin lisäksi myös sirkusta ja katutanssia sekä niitä yhdisteleviä tanssiteoksia. Johtajapari esiintyy myös itse.

Yksi suuri haaste kaksikolla on Minimin 30-vuotisjuhlavuoden suunnittelu ensi vuodeksi.

”On aika hieno fiilis johtaa omanikäistään tanssiteatteria”, Makkonen sanoo.

Yksi Minimin johdon nuorennusleikkauksen tavoite on saada enemmän nuorta yleisöä tanssin pariin.

Ainutlaatuinen mentorointihanke

”On ilo löytää uusia tapoja hyödyntää omaa ammattitaitoa. Olen kerännyt maailmalta paljon tietotaitoa. Olisi hienoa jakaa sitä tulevaisuudessa entistä enemmän myös suomalaisiin tanssilaitoksiin”, sanoo ITAK:in taiteellinen johtaja Jaakko Toivonen. Kuva: Jaakko Toivosen arkisto

Minimi, Itä-Suomen tanssin aluekeskus (ITAK) sekä Kuopio Tanssii ja Soi virittelevät Suomessa ainutlaatuista, vastavalmistuneiden tanssijoiden ja koreografien valtakunnallista mentorointiohjelmaa. Hanke kulkee työnimellä Vesillelasku. Jos se saa rahoituksen, ohjelma alkaa ensi vuonna. Pilottiin voisi päästä mukaan enintään kahdeksan vastavalmistunutta.

”Vastavalmistuneilta tanssitaiteilijoilta puuttuu Suomesta välitaso, missä he voisivat kokeilla rohkeasti ammattilaispiirejä pelkäämättä epäonnistumista. Mentorointi on tuttu metodi Keski-Euroopassa. Minulla on siitä itse erinomaisia kokemuksia ja tahdon siksi tuoda mallin Suomeen”, kertoo ITAK:in taiteellinen johtaja, tanssija-koreografi Jaakko Toivonen, 46.

Mentorointiohjelman idea on auttaa nuoria tanssijoita ja koreografeja toteuttamaan tanssiesitys alusta loppuun. Ohjelma kattaa koko tuotannon kaaren rahoituksesta toteutukseen ja markkinointiin.

Eroon touhutonneista

Toivonen on johtanut ITAK:ia kohta kaksi vuotta. Hän on opiskellut ja luonut uransa Alankomaissa, mutta esiintynyt, ohjannut ja opettanut myös Suomessa ja lukuisissa muissa maissa.

”Asun Rotterdamissa, mutta käyn ainakin kerran kuussa Kuopiossa. On ollut hienoa huomata, että voi asua toisessa maassa ja käydä toisessa töissä.”

Korona perui myös ITAK:in kesäohjelmiston, muun muassa Paikallisliike-tanssifestivaalin Kuopiosta. Esittämättä jäi myös Toivosen Rotterdamin kuuluisaan Codarts-tanssiakatemiaan kevääksi ohjaama koreografia. Hän on valmistunut itse aikoinaan siltä ja tekee sinne vierailuja.

Toivonen tunnetaan Alankomaissa myös television tanssiohjelmien ja nuorten sarjan koreografioista. Hän on tiettävästi ainoa suomalainen, joka on toiminut neuvonantajana Alankomaiden Näyttämötaiteiden Säätiössä.

ITAK toimialue on Pohjois- ja Etelä-Savo sekä Pohjois-Karjala. Aluekeskuksen tehtävä on tukea alueen ammattitanssijoita, auttaa heitä työllistymään ja verkostoitumaan muiden toimijoiden kanssa.

”Haluan eroon silppuisuudesta ja touhutonneista ja keskittyä sen sijaan suurempiin tuotantoihin. Itä-Suomen tekijät tanssin alalla ovat todella hyviä. Toivon, että heille olisi mahdollisuus pysyä täällä”, Toivonen sanoo.

Teksti: Vuokko Viljakka

Kuva: Timo Hartikainen ja Jaakko Toivosen arkisto