Shamaanirumpuja Varkaudesta maailmalle

Kati ja Teemu Paananen loivat muinaisesta soittimesta itselleen ammatin

Varkautelaiset Kati ja Teemu Paananen kumoavat esimerkillään väitteen, ettei taiteella ja käsityöllä voisi elää savolaisessa pikkukaupungissa.

Shamaanirummut soivat Kati ja Teemu Paanasen kotona melkein joka päivä. Toisinaan he lähtevät rumpuineen myös metsään tai käyvät esiintymässä. Työpäivä Tienkorvan uudella työhuoneella katkesi kuvauksen ajaksi pieneen musiikkihetkeen. Kuva: Timo Hartikainen

Teemun parinkymmenen vuoden takaisesta noitarumpukurssista alkanut harrastus on kasvamassa ammattimaiseksi liiketoiminnaksi. Taikalaakson uniikkeja shamaanirumpuja myydään tänään ympäri maailmaa.

Pankki alkoi räjähdellä vuosi sitten keväällä, kun Paanaset veivät ensimmäiset rumpunsa luovien tuotteiden maailmanmarkkinapaikkana tunnettuun Etsy-verkkokauppaan.

”Blue Soul Earth -yrityksen ja We Blog the World -verkkolehden perustaja, amerikkalainen Rene Blodgett bongasi rumpumme Etsy-kaupasta ja otti yhteyttä. Teimme hänelle rummun mittatilaustyönä. Blodgett jakoi rumpunsa tarinan somessa ja kertoi myös meistä. Hän sattuu olemaan yksi maailman merkittävimmistä somevaikuttajista, jolla on yli viisi miljoonaa seuraajaa. Kiinnostus rumpuihimme heräsi.”

Rumpuja viikinkikauppaan

Pian Taikalaakso sai yhteydenoton ruotsalaiselta Grimfrostilta, maailman suurimalta viikinkitavaroiden verkkokaupalta. Grimfrostin esineitä on nähty muun muassa Game of Thrones ja Viikingit -sarjoissa.

Grimfrost on nyt Taikalaakson suurin asiakas. Verkkokaupan shamaanirummut ovat niin suosittuja, että asiakkaat jonottavat niitä. Taikalaaksolle on auennut kansainväliset markkinat. Kaikista rummuista jo 70 prosenttia menee ulkomaille. Eniten rumpuja tilataan Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Australiaan, Ranskaan ja Saksaan.

”Kun avasimme Taikalaakson nettisivut kymmenisen vuotta sitten, myimme sivujen kautta vain muutamia rumpuja vuodessa. Kulunut vuosi on ollut aika hurjaa kasvua.”

He arvelevat, että yksi syy menestykseen on, että kumpikin heistä on tehnyt paljon etenkin somemarkkinointiin liittyviä töitä. Markkinointi on siis hallussa.

Jokainen rumpu on erilainen

”Eniten rumpuja menee joulun alla ja kesällä. Se on jännä juttu, sillä kesällä rumpuja tilataan paljon myös maihin missä kesä on eri aikaan kuin meillä.”

Kati Paananen maalaa jokaisen shamaanirummun kuvat käsin.  Taustalla Taikalaakson rumpuja. Kuva: Timo Hartikainen

Katin ja Teemun kaikki rummut ovat käsityötä. Pääsääntöisesti Teemu rakentaa ja Kati maalaa ne.

Heiltä suoraan tilattavat rummut ovat aina mittatilaustöitä. He taltioivat rumpukalvolle asiakkaille tärkeitä ja rakkaita asioita sekä tarinoita. Suosittuja aiheita ovat esimerkiksi jumalolennot, riimut, tilaajan voimaeläimet, läheiset ihmiset ja esivanhemmat, joskus jopa kuolleet lemmikit. Täydelliseen lopputulokseen tarvitaan joskus pitkiäkin sähköpostineuvotteluja.

”Muinaisuskontojen, mytologian ja symboleiden tuntemus sekä kielitaito ovat kasvaneet tässä hommassa. Tutkimme ja opiskelemme jatkuvasti alaa.”

”Rummun kuva-aiheet ovat usein hyvin henkilökohtaisia sielun salaisuuksia, joten tämä on luottamuksellista yhteistyötä. Olemme rummun valmistusvaiheessa tiiviissä yhteydessä asiakkaisiin, ja he saavat aina nähtäväkseen kuvien luonnoksen ennen rumpukalvon lopullista maalaamista.”

Erään ranskalaisen meedion rumpu vaatii kolmisenkymmentä sähköpostia, ja kaikki ranskaksi.

”Homma hoitui lukioranskalla ja Google kääntäjällä”, Kati naurahtaa.

Poronnahkaa, verta ja krabbijuurta

Taikalaakson rumpujen kalvo on urosporon nahkaa, mitä he tilaavat vuotina Kemistä.

”Rumpukalvon voisi periaatteessa tehdä mistä tahansa nahasta. Urosporon nahka on kuitenkin osoittautunut kestävimmäksi ja soinnultaan kauneimmaksi. Meiltä on kyselty jopa hevosen- ja karhunnahkaisia rumpuja, mutta pitäydymme toistaiseksi porossa.”

He käyttävät rummuissaan paljon luonnonmateriaaleja. Värit ovat etupäässä kasvivärejä. He valmistavat värejä myös itse esimerkiksi puunkuorista, krabbijuuresta ja maustekasveista.

Kuva- ja värimahdollisuudet ovat lähes rajattomat. He ovat maalanneet rummun jopa asiakkaan omalla verellä. Asiakas voi vaikuttaa myös rummun kokoon. Suurin heidän tekemänsä rumpu on läpimitaltaan metrinen.

Rumpukapuloiden varret he valmistavat porojen luontoon pudottamista sarvista.

Poronnahka elää ja vaihteleva ilmankosteus vaikuttaa sen kireyteen. Taikalaakso on tehnyt opasvideon rummun huoltamiseksi ja lähettänyt sitä asiakkaille Havaijille asti.

Vihdoinkin omat työtilat

Asiakkaat tilaavat shmaanirumpuja paitsi omaan käyttöön myös lahjoiksi. Tekijät kuulevat usein myös tarinoita rummutuksen vaikutuksista. He ovat esimerkiksi kuulleet tarinan, kuinka asiakas nostatti rummutuksellaan myrskyn.

”Teen rumpujen kalvot urosporojen vuodista ja kiinnitän ne narulla kehikkoon. Kalvon kiinnitystapa vaikuttaa paljon rummun sointiin”, tietää Teemu Paananen. Kuva: Timo Hartikainen

”Shamaanirumpu on ennen kaikkea soitin. Olen hionut rakennustekniikkaa entistä paremman soinnun suuntaan”, Teemu kertoo.

Shamaanirumpujen tarkoitus on tuottaa hyvää ja antaa voimaa, ja siksi he tekevät vain niitä.

”Jos joku haluaisi tilata meiltä rummun mahtiesineeksi johonkin pahaan tarkoitukseen, emme tekisi sitä.”

Rummuntekijät ovat juuri muuttaneet uusiin työtiloihin Tienkorvaan, Ahlströmin vanhaan puutaloon, Vanhan Varkauden ytimeen.

”Meillä on nyt ensimmäistä kertaa oma työhuone. Teimme rummut ennen kotona ja pakkasimme ne keittiön pöydällä. Se oli aika haastavaa seitsemän lapsen uusperheessä.”

Työtilat innostavat pariskuntaa miettimään tuoteperheen laajentamista esimerkiksi uniikkeihin rumpulaukkuihin ja muihin soittimiin. Kati on koulutukseltaan korumuotoilija, joten korumallistokin muhii mielessä.

”Teemme myös kuvataidetta ja musiikkia. Laajennusideoita riittää. Maailma on täynnä massatuotantoa. Me uskomme käsityöhön, laatuun ja pieniin sarjoihin. Tuntui tosi kivalta, kun saimme ensimmäisen rumputilauksen Hong Kongista. Asiat menevät joskus näinkin päin.

Teksti: Vuokko Viljakka

Kuvat: Timo Hartikainen