Anna-Mari Tuomainen yhdisti kaiken osaamisen uuteen ammattiin

Holistinen sisustusarkkitehtuuri tuo tilaan hyvää tuntua

Sisustusarkkitehti ja muotoilija, Anna-Mari Tuomainen, 42, elää jännittäviä aikoja. Tuomaisen suunnittelema Muuntua-työpiste, korona-aikojen etätyöläisten unelman prototyyppi on juuri valmistunut. Työpisteen tuotanto on alkamassa Kuopiossa.

Anna-Mari Tuomaisen sisustusarkkitehdin ja muotoilijan työssä yhdistyvät myös kaikki hänen entiset ammattinsa holistiseksi sisustusarkkitehtuuriksi. Hän on myös artesaaniompelija, mielenterveyshoitaja sekä rakennusalan ammattilainen. kuva: Timo Hartikainen

Työpisteen erikoisuus on, että sen kannen taakse saa nopeasti piiloon tietokoneen ja työpaperit. Työpisteessä on säädettävä sähköpöytä ja sen sisään mahtuu ergonominen työtuoli.

”Kun kansi on kiinni, työasiat ovat poissa silmistä ja toivottavasti myös mielestä. Työpiste muuttuu kädenkäänteessä designsenkiksi”, suunnittelija kuvailee.

Kotimaisesta koivuviilusta valmistettu Muuntua sai alkunsa vuosi sitten sisustusarkkitehdin omasta tarpeesta saada kotiin käytännöllinen, mutta kaunis työpiste.

” Yrityksen perustaminen piti minut kuitenkin niin kiireisenä, että työpiste toteutui vasta nyt. Viivästys oli oikeastaan hyvä. Nyt sille saattaa olla tilausta, kun ihmiset tekevät koronan takia paljon etätöitä kotona.”

Näyttää ja tuntuu hyvältä

Muuntuan juuret ovat tukevasti Kuopiossa. Vasta muutama viikko sitten Helsinkiin muuttanut Tuomainen kehitti työpisteen entisessä kotikaupungissaan Kuopiossa. Työpisteet valmistaa sisustuspintoihin erikoistunut, kuopiolainen GrandParter Oy.

Tuomainen on uusi tulokas sisutusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun maailmassa. Hän perusti vuosi sitten yrityksen kehittämänsä Tuntua-konseptin ympärille. Tuntua kuvaa Tuomaisen konseptoimaa, holisitista sisustusarkkitehtuuria.

”Tilan pitää näyttää, mutta myös tuntua hyvältä. Konseptini sai nimensä tästä ajatuksesta. Tilalla on valtava merkitys ihmisen hyvinvointiin. Esimerkiksi oikeanlainen valaistus, akustiikka, hyvä ilma, toimivuus ja visuaaliset ärsykkeet nostavat ihmisen vireystilaa tai rauhoittavat sopivasti.”

” Lähden suunnittelussa aina ajatuksesta, että tilassa on hyvä olla. Siihen ei tarvita välttämättä kalliita, suuria asioita, vaan oikeanlaista ajattelutapaa. Hyvä olo lisää tutkitusti myös työn tehokkuutta ja tuottavuutta.”

Tuomainen on tiettävästi vielä ainoa, holistiseen sisustusarkkitehtuuriin Suomessa erikoistunut sisustusarkkitehti, joskin hyvinvoinnin merkitys tilasuunnittelussa lisääntyy koko ajan. Hän kehitti termin itse ja otti sen yrityksensä käyttöön.

Tuomainen on suunnitellut ja suunnittelee muun muassa koteja ja toimistoja. Työn alla on tällä hetkellä myös ravintolaprojekti, kahvila/pop-up -myymälä, missä on myös työskentelypisteitä.

”Koronan keskeyttämät työt jatkuvat taas, ja uusia tilauksia tulee mukavasti. Toiminta-alueeni on koko Suomi. Suunnittelu ei ole paikkasidonnaista.”

Melkoinen moniosaaja

Tuomaisen taustalla on hurja määrä tietoa ja taitoa erilaisista ammateista. Hän on paitsi sisustusarkkitehti ja muotoilija myös rakennusalan ammattilainen, mielenterveyshoitaja ja artesaaniompelija.

Anna-Mari Tuomaisen Muuntua-työpiste on ensimmäinen tuotantoon päätynyt, Tuntua-konseptin huonekalu. Työpisteen valmistus on alkamassa Kuopiossa. Kuva: Timo Hartikainen

”Holistisessa sisustussuunnittelussa yhdistyy kaikki, mitä osaan. Nolostelin ennen vähän repaleista koulutus- ja työtaustaani. Nyt tajuan, että kaikki entinen vei minua kohti nykyistä.”

Tuomaiselle oli aina selvää, että hän haluaa työskennellä luovalla alalla. Kun hän valmistui artesaaniompelijaksi, Suomeen iski lama, ompelimot loppuivat, eikä alan töitä enää ollut. Hän hautasi haaveet vaatesuunnittelijan jatko-opinnoista.

Kiinnostus psykologiaan vei hänet seuraavaksi terveysalan oppiin. Hän opiskeli mielenterveys- ja päihdetyöhön erikoistuneeksi lähihoitajaksi.

”En ole tehnyt päivääkään hoitajan töitä. Koulutuksesta on kuitenkin ollut valtavasti hyötyä kaikessa muussa elämässä.”

Oman talon remontointi innosti hänet rakennustöihin, joten seuraavaksi hän suoritti rakennusalan perustutkinnon.

”Koska naisia otettiin ennen harvoin rakennusfirmoihin töihin, suivaannuin, perustin oman toiminimen ja olin hetken yrittäjänä. Työskentelin myös suuressa rakennusfirmassa Kuopiossa. Sain työstä kuitenkin pahoja terveysongelmia, ja lopulta yllättäen potkut.”

Potkut osoittautuivat onnenpotkuiksi. Oli tullut aika toteuttaa pitkäaikainen unelma ja hakeutua opiskelemaan muotoilua Kuopion muotoiluakatemiaan.

”Olin hakenut sinne jo kahdesti, mutta en uskaltanut mennä edes pääsykokeisiin. Olin yksinhuoltaja, eikä aika ollut siihen muka koskaan oikea. Potkut ja liiton päivärahat tekivät opiskelusta mahdollista.”

Oivallus syntyi bisnesvalmennuksessa

Sisustus ja kaikenlainen suunnittelu ovat kiinnostaneet Tuomaista pikkutytöstä pitäen. Kiinnostuksesta sisustukseen kertoo, että hän tilasi Avotakkaa jo 15-vuotiaana ja tilaa yhä.

Anna-Mari Tuomainen perusti holistiseen sisustusarkkitehtuuriin keskittyvän yrityksensä vuosi sitten kesällä. Tuomaisen työtä johtaa ajatus, että tilan pitää näyttää, mutta myös tuntua hyvältä. Kuva: Timo Hartikainen

Nykyhetkeen johtanut, merkittävä oivallus tapahtui muotoilijoiden FOB-bisnesvalmennuksessa (Form Follows Business).

”Valmentaja totesi, että tajuanko lainkaan, mitä hybridiosaamista minulla on alalle? Tunnen tekstiilit ja rakennusalan. Hoitajaopinnot antavat lisäksi ihmiskeskeisen, hyvinvointia korostavan lähestymistavan asioihin. Liikeideani oli siinä.”

Tuomainen jakaa Helsingissä työhuoneen kiinalaisen muotoilijan kanssa. Siitä saattaa syntyä vielä jotain yhteistyötä.

”Haaveeni on luoda oma sisustustekstiilimallisto ja suunnitella Muuntuan lisäksi muitakin kalusteita tuotantoon.”

Vaikka sisustusarkkitehdin koti on nyt Helsingissä, side Savoon ei katkea.

”Paljon ystäviä ja aikuistuvat lapseni asuvat yhä Kuopiossa. Käyn heidän luonaan usein.”

Teksti: Vuokko Viljakka

Kuvat: Timo Hartikainen