Antti Boman miettii bändiinsä tekoälyvalomiestä

Demilich julkaisee tänä vuonna pitkään odotetun levyn yhdessä Megamotherin kanssa. Bändin toistaiseksi ainoa albumi, legendaarinen Nesphithe vuodelta 1993 kerää yhä uusia faneja. Se on ladattavissa ilmaiseksi bändin nettisivuilta. Antti Boman on bändin kitaristi ja vokalisti. Kuva: Timo Hartikainen

Kun hevimuusikko irrottaa hetkeksi kitarasta, hän koodaa ja sijoittaa.

Kuopiolaisen Demilich-metallibändin keulahahmo, kitaristi ja vokalisti Antti Boman ottaisi heti kaverikseen tekoälyn, jos se vain olisi mahdollista.

”Minulla on niin valtavasti visioita ja ideoita, etten ehdi toteuttaa niitä. Tekoälyn kanssa asiat tapahtuisivat nyt. Nykyinen tekoäly ei vielä ajattele, eikä tee päätöksiä. Se kehittyy kuitenkin koko ajan ja tulee pian ryminällä myös luoville aloille”, hän ennustaa.

Boman on paitsi hevimuusikko myös ohjelmoinnin salat tunteva koodari ja sijoittaja. Hän on jo rakennellut pian pilottivaiheeseen valmistuvia tekoälymalleja.

Jos visiot toteutuvat, Demilich saattaa olla maailman ensimmäisiä bändejä, missä keikkavalaistuksen hoitaa tekoälyvalomies. Tekoäly voisi ehkä 2050-luvulla tuoda myös uusia instrumentteja bändiin ja lentää dronella mukaan keikoille oppimaan tunteita.

Sijoitusmaailmaan Boman tahtoisi keinoälyn, mikä tekisi hänelle ehdotuksia sijoituskohteista.

Tekoälyn käyttö vaatii taitoa

”En pidä koko tekoälysanasta. Oikea termi sille on heikko tekoäly, sillä se on pelkkiä ohjelmanpätkiä. Heikon tekoälyn hyödyntäminen vaatii vielä supertaitoja, osaamista, ymmärrystä ja rahaa. Nyt olisi hyvä saada nopeasti rajapintoja, että sitä olisi helppo käyttää.”

Boman muistuttaa, että heikko tekoäly on ihmisen tekemä ja tekee siksi virheitä. Supertekoäly oppisi puolestaan itse. Parhaimmillaan tekoäly ja sen käyttäjä inspiroisivat toisiaan.

”Kehittynyt tekoäly voi vaikka suositella tekijälle materiaaleja ja rakentaa idean valmiiksi. Se tekee tylsät hommat ja vapauttaa asioihin, missä olemme hyviä. Kuka tietää, millainen mestarisäveltäjä roskakuski olisi, jos hänellä vain olisi työltään aikaa kokeilla säveltämistä?”

Hän ymmärtää ihmisten ennakkoluulot ja pelot tekoälyä kohtaan. Bomanille tekoäly on silti enemmän mahdollisuus kuin uhka.

Antilla käytössä ollut rytmihäiriöitä tarkkaileva Holter-laitteisto voisi tulevaisuudessa olla tekoälykäs ja ohjata ihmistä toimimaan oikein rytmihäiriöiden estämiseksi tai lopettamiseksi. Kuva: Timo Hartikainen

“Olen visioissani yltiöpositiivinen. Jos supertekoäly joskus tulee, se on ihmistä älykkäämpi. Miksi pelätä, että se tahtoisi tuhota meidät, parhaat kaverinsa? Eikö se haluaisi päinvastoin kouluttaa meitä kehittämään itseämme? Supertekoäly säätelisi elämää hyvään suuntaan. Siitä tulisi lempeä maailman hallitsija.”

”Kun tekoäly tekee töitä, työpaikat vähenevät. Sen tekemä työ on kuitenkin niin halpaa, että hinnat laskevat, eivätkä ihmiset tarvitse enää niin paljon rahaa elämiseen.”

Luovilla tekijöillä ei ole välttämättä vielä riittävästi taitoja ja laitteita kuten Bomanilla edes heikon tekoälyn hyödyntämiseen työssään, ja siksi tarvittaisiin koulutusta. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua nopeasti.

”Ei kaikkien ole pakko käyttää tulevaisuudessa tekoälyä. Oma tekeminen ilman tekoälyä voi siksi vielä nousta arvoonsa.”

Oma tapa tehdä luo uutta

Mikä sai hevimuusikon innostumaan tietotekniikasta?

”Avaruus ja tietokoneet ovat kiinnostaneet minua aina. Olen aina ollut luova ja halunnut tehdä omalla tavallani. Kun isosiskot yrittivät opettaa minut solmimaan kengännauhat, keksin kenkiin oman solmun.”

”Kun sain ensimmäisen tietokoneen, Commodore 64:en, en pelannut, vaan aloin ohjelmoida. Luovuus on tärkeää. Jos asioita tehdään aina vain opitulla tavalla, kehitys hidastuu.”

Boman on opiskellut tietojenkäsittelytiedettä Kuopion (nykyinen Itä-Suomen yliopisto) ja Helsingin (nykyinen Aalto) yliopistoissa. Opinnot jäivät kesken, kun kuukaudeksi aiottu visiitti Kuopioon venyi. Se jatkuu yhä. Siviilipalvelus Kuopion Mediakeskuksessa tutustutti hänet tyyppeihin, joiden kanssa hän sukelsi yritysmaailmaan. Yritykset toteuttivat muun muassa multimediaa, nettineuvoloita, verkko-oppimisympäristöjä ja muita it-hankkeita.

Boman muistetaan Kuopiossa myös Levykauppa ÄX:n tiskin takaa. Hän myös rakensi nollasta valtakunnallisen levykauppaketjun nettikaupan ja varastojärjestelmän.

”Teen X:lle yhä töitä, nyt vain yrittäjäpohjalta. Työhuoneeni on X:n takahuoneessa varastohyllyjen välissä.”

Bomanilla nykyisin oma firma Herra Tasavallankatu 7. ”Alzheimeria sairastava isäni ei muistanut nimeäni. Hän katsoi minua ja sanoi, että siinähän on Herra Tasavallankatu 7.  Se oli lapsuuden kotisoitteemme.”

Firmassaan Bomanilla on menossa pilotti, mikä laittaa Android- ja verkkosovellukset toimimaan kitkatta yhdessä.  Se on pian tulossa käyttöön yksityisille ja jatkossa yrityksiin.

Demilich tekee taas uutta musiikkia

Kiitos muusikon urasta kuuluu kuopiolaiselle opettaja Aarno Aaltoselle, joka pakotti hänet 6-luokalla basson varteen.

”Se puraisi heti. Tilasin saman tien Hobby Hallista ensimmäisen kitarani.”

Bänditouhut alkoivat ja pian syntyi Demilich, kuopiolainen metallibändi, yhden levyn ihme (Nespithe 1993). Pojat lopettivat bändin pian levyn jälkeen, mutta kokosivat sen uudelleen 2006 USA:n kiertuetta sekä Kuopion keikkaa varten, minkä piti jäädä viimeiseksi. Oli vähällä, ettei niin myös käynyt.

”Saunoimme keikan jälkeen Savisaaressa. Uin kauemmaksi kuin muut, ja äkkiä jalkaani kramppasi. Hukkuminen olisi ollut täydellinen päätös rokkarin uralle. Olen kuitenkin sukeltanut sen verran, että tiesin selviäväni. Lilluttelin hitaasti rantaan.”

Antti Boman on oppinut näkemään Kuopion hyvät puolet: Täällä on rauhaa, hiljaisuutta ja tilaa. Metsään pääsee heti, kun mieli tekee, ja KYS on terveyden kannalta kova juttu meille kuopiolaisille. Kuva: Timo Hartikainen

Demilich jatkoi. Bändi on tehnyt viime vuosina useita USA:n kiertueita, kiertänyt Eurooppaa ja esiintynyt Intiassa, missä oli siihen mennessä soittanut sen lisäksi vain yksi suomalainen metallibändi, Children of Bodom.

Korona perui viime vuonna Demilichin USA:n, Meksikon ja Euroopan kiertueet, eikä se päässyt Venäjällekään.

”Keikat alkavat ehkä ensi syksynä, ja jos ei, aina tulee uusi vuosi.”

Demilich on tehnyt koronavuonna uutta musiikkia. Biisien takana on pääosin Boman. Uusi julkaisu on tulossa tänä vuonna. Siinä soittaa myös Megamother. Osa soittajista, myös Boman on molemmissa bändeissä. Hän on itseoppinut muusikko ja biisinikkari.

”Kerran, kun erään bändini levytys lähestyi, tajusin, etten osaa sointuja. Otin 45 minuutin soittotunnin kitaramaikalta, ja se jäi ainoaksi.”

Sijoittaja nuuhkii tulevaisuutta

”Olen rahoittanut jo jonkin aikaa tekemiseni sijoittamisella. Jos hyvin käy, saan siitä vuosituloni. En ole uhkapelaaja. Nuuhkin nousupotentiaalia ja mietin, millainen maailma on vuoden kuluttua.”

”Sijoitin koronarokotefirmoihin. Nyt nousussa ovat mielenterveyslääkefirmat sekä uusiutuvan energian yhtiöt.”

Sijoittamisenkin hän opetteli itse. Hän solmii edelleen 46-vuotiaana kengännauhansa omalla tavallaan, ja nauhat pysyvät mainiosti kiinni.

Teksti: Vuokko Viljakka

Kuvat: Timo Hartikainen