Hathuntersien intohimo on auttaa muotoilijoita

Iita Sallinen ja Sonja Lehtomäki kokoavat talliinsa alansa parasta osaamista

Millainen on sinun unelma-asiakkaasi? Entä millainen on unelmiesi työpäivä tulevaisuudessa?

Tässä kaksi kysymystä, mitkä muotoilun projekti- ja agentuuritoimiston, Hathuntersin yrittäjät, Sonja Lehtomäki ja Iita Sallinen esittävät aina asiakkailleen.

Sallinen ja Lehtomäki perustivat vuosi sitten Kuopioon muotoilijoiden suunnittelupalveluita asiakasyrityksiin välittävän toimiston. Se on tiettävästi alan ensimmäinen ja ainoa Suomessa.

”Ulkomailla on jo aivan tavallista, että varsinkin tuotemuotoilijan työt kulkevat agentin kautta. Ala on Suomessa täysin uusi. Lähdimme liikkeelle nollasta”, he kertovat.

“Ei niin vakavaa”, on yksi Iita Sallisen (vas.) ja Sonja Lehtomäen yrityksen arvoista. He pitävät tiukasti kiinni nelipäiväisisistä työviikoista. ”Suunnittelemme työmme niin hyvin ja tehokkaasti, että lyhennetty viikko toimii”, he sanovat.
Kuva: Tiina Haring/Rouva Musta Oy

 

Hathuntersin eli Hatunmetsästäjien takana on yrittäjäkaksikon intohimo auttaa muotoilijoita ja yrityksiä löytämään toisensa.

”Yritykset eivät välttämättä vielä edes tunnista sanaa muotoilu. He etsivät projektiin vääränlaisen osaajan, vaikka muotoilija olisi siihen paras.”

Muotoilussa on potentiaalia

Kaikki sai alkunsa viisi vuotta sitten, kun Lehtomäki ja Sallinen tapasivat Itä-Suomen Muoto ry:n (IMU) syyskokouksessa. Heidät valittiin yhdistyksen hallituksen varajäseniksi. Seuraavalla kaudella Lehtomäki tarttui yhdistyksen puheenjohtajan nuijaan ja Sallinen toimi hallituksen varapuheenjohtajana.

He tekivät jo IMU:n johtokaksikkona muotoiluyhdistyksen strategiatyötä ja hankkivat sille rahoitusta.

”Muotoilijoilla on suuri tarve saada apua ja tukea yritystoimintaansa. Muotoilussa on valtava potentiaali, kunhan se vain saadaan esiin. Se kiehtoi meitä. Huomasimme, että olemme hyvä tiimi auttamaan muotoilijoita.”

Vauhtia yrityksen perustamiseen he saivat Pohjois-Savon Business Centerin Havuja #!@%& -kiihdyttämön pilotista. ”Jätimme hakemuksen kiihdyttämöön viimeisenä iltana. Se kannatti.”

Vannoutuneet verkostoitujat

Sallinen ja Lehtomäki ovat vannoutuneita verkostoitujia. He toimivat avoimesti ja uskaltavat pyytää apua. Jo kiihdyttämössä heidän tiiminsä valittiin parhaaksi joukkuepelaajaksi. Nyt he toteuttavat samaa tiimityötä ja yhteisiä arvoja yrityksessään.

Hatunmetsästäjien ensimmäinen vuosi on kulunut yrityksen kehittämisessä ja palveluiden tuotteistamisessa. Kaikki alkaa olla valmista.

”Korona alkoi juuri, kun aloitimme. Toki se hidasti vauhtia ja perui muutamia projekteja. Luotimme kuitenkin siihen, että pärjäämme. Meillä oli hyvä yritysmalli ja verkostot.”

Hathunters eli Hatunmetsästäjät on Headhuntersin johdannainen. ”Meillä on päivän aikana päässä monta hattua, ja muotoilijoilla vielä enemmän”, Sonja Lehtomäki (vas.) ja Iita Sallinen valottavat työtään ja firmansa nimen taustaa.
Kuva: Tiina Haring / Rouva Musta Oy

 

He tarjoavat muun muassa räätälöityjä kehitysprojekteja ja konsultointia muotoilijoille sekä asiakasyrityksille, välittävät muotoilijoita ja auttavat sopimus- ja rahoitusasioissa. Heiltä löytyvät tärkeät opit myös hinnoitteluun, aineettomiin oikeuksiin sekä riskienhallintaan.

Tavoitteena on, että jatkossa he auttavat muotoilijoita mukaan myös suuriin projekteihin, mihin kellään ei olisi mahdollisuutta jättää tarjousta yksin. Jos he eivät osaa jotain itse, tulee verkosto apuun.

”Myymme liiketoiminnan kehittämistä molempiin suuntiin, muotoilijoille ja yrityksille. Kansainväliset liikesuhteet ovat myös pitkän tähtäimen suunnitelmissa. Verkostosta löytyy siihenkin apua. Tärkeintä kehittämisessä on selkeä tavoite.”

Talliin haussa alan guruja

Hathunterisin toimialue on koko maa.

”Muotoilijat työskentelevät usein pienissä, 1-2 työntekijän yrityksissä. Heillä ei ole aikaa, eikä välttämättä osaamista markkinointiin tai strategiatyön tekemiseen. Aikaa menee luovaan työhön ja suunnitteluun. Fokus pysyy työssä, kun hoidamme myyntityön ja asiakashankinnan.” Hathunters eli Hatunmetsästäjät on Headhuntersin johdannainen.

Muotoilijoiden käyttö lisääntyy myös Suomessa koko ajan. Hathuntersin työssä on tärkeää tiedostaa, millaista muotoiluosaamista tarvitaan.

”Muotoilijat ovat hyvin erikoistuneita. Vaatii luovuutta löytää parhaat tekijät. Olemme oppineet itse kantapään kautta, miten tärkeää on erottua markkinoilla.”

Hathuntersin tallissa on jo viisi päämiestä eli muotoilijaa, joiden agentteina Sallinen ja Lehtomäki toimivat. He rakentavat päämiehille verkostoja, tekevät agenttisopimuksia ja saavat provision myynnistä.

”Määrä kasvaa kevään aikana 12 päämieheen. Se on hyvä määrä kahdelle välittäjälle. Olemme valinneet päämiehiksi muotoilijoita, joilla on pitkä kokemus tai erityisen hyviä tekijöitä, alansa guruja, jotka toivovat kehitystä ja kansainvälistymistä. Intohimomme takana on ajatus löytää alan huippuja, jotka eivät vielä itse tiedä olevansa sitä, ja viedä heidät maailmalle.”

Hathunters pyrkii vastaamaan markkinoiden muotoilutarpeisiin. Eniten tarvetta on tällä hetkellä palvelumuotoilun, graafisen suunnittelun sekä käyttäjäkokemus- ja käyttöliittymäsuunnittelusta.

Aidosti apuna

Hatunmetsästäjillä on myös omaa kokemusta muotoiluyrittäjinä. Sallinen on koulutukseltaan tapahtumatuotantoon erikoistunut restonomi. Hän työskenteli kuusi vuotta muotoiluyrittäjänä Moocbissa ja kolme vuotta Kuopion Designmarketin tapahtumatuottajana.

”Olen kehittänyt satojen asiakkaiden kanssa hintoja, markkinointia, tuotteiden valmistusta ja myyntikanavia.

Jos rahoitus onnistuu, Hathunters tuo ensi vuonna markkinoille muotoilijoiden ja yritysten myyntiä ohjaavan digitaalisen alustan. Se nostaisi palvelun uudelle tasolle. Kuvassa Sonja Lehtomäki (vas.) ja Iita Sallinen. Kuva: Tiina Haring/Rouva Musta Oy

 

Lehtomäki on puolestaan graafinen suunnittelija ja muotoilija. Hän pyöritti jonkin aikaa Kuopiossa muun muassa kuoseja, kuvituksia, valokuvausta ja taidetta tekevää yritystä, Grovehill Greative Studiota.

Projektien johtamisen hän oppi aiemmassa työssään keskushermostosairauksien tutkijana ja tutkimusjohtajana kansainvälisessä korporaatiossa. Kun luova tekeminen alkoi viedä kaiken Lehtomäen vapaa-ajan, jätti hän tieteen ja opiskeli muotoilijaksi.

”Tämä tuntuu omalta ja oikealta. Koemme, että voimme olla aidosti avuksi ja toteuttaa yhteisiä arvojamme”, Hatunmetsästäjät sanovat.

 

Teksti: Vuokko Viljakka
Kuvat: Tiina Haring / Rouva Musta Oy